«Породжує в нас п'янкий сік і примху, й одкровення ...» - так гарно про вино міг сказати тільки поет. Про те саме вино, чия історія сягає настільки далеко в минуле, що, здається, народилося вино разом з людиною. Про вино, яке ми здавна любимо. За його ошатний колір, за ніжний і тонкий квітковий букет, за смак, що душу голубить ...
Виникненню виноробства, його поширенню та розвитку присвячено багато вигаданих і невигаданих історій, легенд і оповідей.
Вино, як і виноград, увійшло у фольклор багатьох народів, знайшло своє місце у святах і обрядах, в поезії, музиці ...
Історія виноробства сягає своїм корінням далеко в глибини тисячоліть. Можна сказати, що людина вперше спробувала вино тоді, коли здобутий нею сік дикого винограду випадково заграв в глечику... Ця подія, що трапилась багато тисяч років тому, стала першим досвідом виноробства. Відомо, що виноградна лоза - vitis vinifera - одне з найдавніших культурних рослин на Землі. З нею пов'язано безліч легенд. Одна з найкрасивіших дійшла до нас з античних часів. Якось позашлюбний син Зевса вирушив на полювання і зустрів красивого сатира Ампелоса, який відразу сподобався юному Діонісу. З того часу Діоніс ніколи не розлучався з сатиром, але одного разу цій дружбі прийшов кінець: Ампелос розбився, впавши зі скелі. Діоніс довго і гірко оплакував загибель друга і благав батька повернути йому життя. Зевс почув прохання свого улюбленого сина, якого колись виношував у своєму стегні. Ампелос відродився, але відродився у вигляді виноградної лози, тієї, що обдаровувала кожного найблагороднішими з усіх плодів, народжуваних матір'ю землею, в них укладений сік землі, що з'явився на світ від сонячних променів, води і вогню. Саме тому вони такі ніжні і прозорі, а їх чарівний аромат п'янить.
Виноградне вино - найдавніший напій, створений багатовіковою працею і умінням народів, що населяють великі території помірного й спекотного клімату. Від найпростішої домашньої переробки дикорослого і «одомашненого» винограду виробництво вина подолало довгий шлях розвитку і вдосконалення.
Сучасне виноробство - це вже потужна галузь харчової промисловості, що спирається на новітні досягнення науки і техніки і, перш за все, - мікробіології і біохімії, механіки та автоматики.
|